Tak Kenai Maka Tak Chenta.........Pakat Mai Penang

22 December 2010

PULAU MUTIARA SYORGA MAKANAN


Pulau Pinang, yang juga digelarkan sebagai "Mutiara Timoq" (Pearl of the Orient), merupakan sebuah syorga bagi pencinta-pencinta makanan yang mai dari seluruh Malaysia dan Singapura untuk menikmati gaya masakan original resipi yang istimewa. Antara tempat-tempat yang memang sedap dan sempoi untuk 'shoru shapedeq' ialah:

Nasi Kandaq 'Line Clear' - Jalan Penang

Nasi Kandaq ni dah jadi legend.....sekali hangpa pekena terterap

Pilih ja hangpa nak makan lauk apa.....tapi kalau bukan piau Penang kuah suruh mamak tu campoq, kalau hangpa campoq sendiri mesti tak sedap
Macam-macam ada....harmoni dengan lauk

Nasi Kandaq Beratoq @ Restoran Liyakat Ali - Jalan Kapitan Keling

Antara menjadi rebutan ramai tapi bukak malam ja
Misteri telah terjawab pasai apa depa panggil Nasi Kandaq beratoq

Restoran Tajuddin Hussain - Lebuh Queen

Bukak pagi sampai petang ja, malam tak bukak
Kat sini len sikit pasai lauk makan secara berhidang bukan campoq sekali ngan nasi
 
Hameed 'Pata' Special Mee - Padang Kota Lama

Sapa yang kena penangan Hameed 'Pata' mesti gian punya lepaih tu

Mee Rebus Sotong
Mee Goreng Sotong
Mau tau la....masuk paper tu...

Mee CRC @ Mee Sultan - Jalan Larut
 
Gerai kat Larut Cafe

Harga 'standard'
Mee Goreng
Mee Rebus

Jalil Special Ice Kacang - Padang Kota Lama

Kot rasa penat maila pekena ais bandung dia, mesti terangkat punya la
Coconut Shake

Restoran Pan Mutiara - Pelabuhan LKIM, Batu Maung

Nak pekena kari kepala ikan kat sini antara yang terbaek.....
Nak rasa makanan laut....mai la sini
Kari kepala ikan

Restoran Seri Idaman - Teluk Tempoyak

Tempatnya kat tepi laut....memang sesuai la kalau nak pekena 'seafood'
Segala mak nenek 'seafood' depa sedia....pilih ja nak makan yang mana
Keluaran Hasil Dalam Negeri Pulau Pinang

Laksa Janggus - Balik Pulau

Ni la tempat dia........
Perghhh.....terlioq ni
Maria Tenku Sabri mai mentekedarah kat sini la......pasai tu la kembang semangkuk

Rosli Nasi Ayam - Lorong Kulit

Bukak pagi sampai petang ja...malam tak bukak
Nasi dengan sup
Bahan utama.....Ayam Goreng


No comments:

Post a Comment